Excited about the upcoming arrival of baby number two and a lengthy visit from the grandparents, these clients challenged me to reconfigure their existing laundry and powder rooms into an improved space which would include a larger washer and dryer, plus a full bath with a shower. They also desired a little more space for jackets, shoes and all of the items needed when leaving and entering the house through the garage. By removing one wall and adding another, and borrowing a few feet from the adjacent hallway, I was able to fulfill their requests with a lighter, brighter, more modern laundry room, bathroom and “mudroom.”

Before:


(Scroll down for “after” pictures)

The new bath could have been featured in my previous article about tiny baths—it is quite small, but it does provide the basics in a very attractive way. The all-glass shower features two shelves for toiletries and beautiful glass tile accents. I used the same large tiles on the walls and the bathroom floor to visually enlarge the room. The matching 2 x 2 mosaics were used on the shower pan, which we made flush with the floor to gain as many inches as possible inside the shower.

The medicine cabinet provides some additional storage, and by using a pedestal sink rather than a vanity cabinet, I kept the room from looking too crowded.

There is plenty of light, with an LED recessed can light in the shower and the vanity light above the sink. We also updated the lighting in the laundry area with LED recessed cans.

The creamy off-white wall color was chosen to blend with the tiles, and again, to keep the room looking light and bright.

I used the same tile flooring and wall color in the adjacent mudroom and laundry area for continuity. They had purchased a few hand-made ceramic tiles on a trip to Europe, and we were able to incorporate them into the floor, adding a personal touch.

The new laundry area features a large stackable washer and dryer. Custom cabinets were designed to fit alongside it, providing plenty of storage for supplies, and a small countertop to hold the laundry basket. (At the time the photos were taken, the cabinet had not been completed yet, which is why it does not appear.)

In the mudroom space, we placed a bench seat with open cubbies below for shoes, a shelf with cubbies above it, and several hooks on the wall for jackets and bags,

After:

It’s amazing what can fit into a relatively small area, with a bit of creativity, and a few compromises. The finished space is just what the clients wanted, and the best part is that we finished in time for the new baby’s arrival!


Before (scroll down for after pictures)

This kitchen transformation is striking. What once was a dark and isolated space is now an open, light-filled, beautiful great room. The first item on their wish list was removing the wall separating the kitchen from the living room. This young couple wanted to be able to entertain friends and family, and be part of the festivities, rather than be relegated to the kitchen. Fortunately, we were able to do that for them, and the result is a large, open-concept great room, where everyone can be together.

Second on their wish list was enhanced functionality, in terms of increased storage space and counter space. To achieve this, I recommended changing the locations of the sink and cooktop. The large farmhouse sink is now under the front window (the new window stayed the same width as the old one, but became shorter to accommodate the wall of cabinetry and backsplash). By moving the cooktop to the old sink location we gained several feet of counter space on both sides, and we also gained a second oven, in place of the old one-piece range.

The island provides even more functionality. Notice the microwave drawer in the island— this frees up space on the counters, and still keeps it in a convenient location near the cooking area and the breakfast bar. The new island is great for serving food and drinks when friends come over, and, on a day-to-day basis, provides a lovely spot for drinking coffee and watching the birds out the front window.

 

Probably the biggest benefit in the new kitchen is the increased amount of storage space. Between the Lazy Susan in the corner, and the pull-out cabinet for utensils near the cooktop, large drawers for pots and pans under the cooktop, the large upper cabinets flanking the sink, the pantry cabinet with adjustable pull-out shelves by the fridge, and the extra space in the island, my clients have ample space for everything. I think my client said it best when she texted me while she was putting away all of her things: “Holy potatoes we have a TON of storage in this kitchen!!!!!”

To unify the living room and new kitchen, we extended the wood flooring throughout the entire space, and used the same paint colors in both rooms. The teal and yellow accent colors add a welcome pop of brightness to the calming white and gray color scheme. I was very happy working on this project, and am thrilled with the results. The new space is very warm, welcoming and fun, just like the clients.